Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

 

Csillámporos falfesték? Sima ügy!

A csillámporral nem csak egyszerűbb tárgyakat, például gyertyatartókat, vagy képkereteket lehet díszíteni, de akár szobákat is! Tökéletes módszer arra, hogy feldobj egy gyerekszobát, vagy a kis alkotó-műhelyedet. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el a csillámport a falfestékben, hogy a fal minden területére ugyanannyi csillámpor kerüljön. A helytelen keverés miatt a csillámpor a keverőtál aljára kerülhet, így az utoljára kifestett felület a szobában sokkal csillogósabb lesz, mint a többi. Mikre kell odafigyelni, hogyan csináld? Cikkünkből kiderül!

Egyszerre csak keveset keverj!

Ha egyszerre mindig csak kevés csillámport keversz össze egy adag falfestékkel, akkor elkerülheted, hogy az aljára kerüljön az összes csillámpor. Ha az egész kannával kevernéd össze, akkor akár órákig is eltartana, mire elérnéd a csillámporos festéket a kanna aljában. Ha egyszerre csak kevés adagot keversz össze, akkor mindez csak pár percig tart! Először is gondoskodj róla, hogy megfelelően összekevered az alapfestéket, majd egy kisebb keverőedénybe adagolj festéket és csillámport: tapasztalataink szerint ez 1 liter falfestéket, és 25-50 gramm csillámport jelent. Keverd össze, majd a fal egy kisebb felületén teszteld a mixet, és változtass az adagokon, ha szükségesnek tartod.

Hogyan keverd?

Ideális esetben a festéket a csillámporral a legegyszerűbb egy ipari keverőgépben összekeverni, de egy ilyen gép több tízezer forintba kerül (ha nem többe!). Ennél sokkal egyszerűbb megoldás egy kézi keverőgép beszerzése, bérlése, vagy egy már meglévő fúrógéphez vásárolni egy keverőszárt. Először keverd össze a géppel az alapfestéket, majd keverés közben kezdd el adagolni a csillámport - ezt a keverést pár percenként megismételheted, így biztos nem fog leülepedni az alján a csillámpor.

Hogyan vidd fel?

Nyugi, innen csak egyszerűbb lesz! Ha nagyobb felületet szeretnél lefesteni, akkor használj festőhengert és csepegtető-, vagy festéklehúzó rácsot! Forgasd meg a festőhengert a keverékben, húzd le párszor a rácson, majd egyenletesen, megszakítás nélkül görgesd végig a falon, hogy a csillámok egyenletesen oszolhassanak el, ne torlódjanak fel. Ha már nem maradt elég festék a hengeren, akkor mártsd bele újra a festékbe! A precízebb munkákhoz használj ecsetet, illetve ha mintákat is szeretnél a falra, akkor használj maszkolószalagot a terület kijelöléséhez!

Extra tanácsok

  • A festékboltokban kaphatók előre kevert csillámport tartalmazó falfestékek is, de sokkal drágábbak, és természetesen azt sem tudod befolyásolni, hogy mennyi csillámport tartalmazzon. 
  • Fontos tudnivaló, hogy a csillámporral kevert falfesték akkor működik a legjobban, ha elegendő mennyiségű fény éri az adott falat: magyarul egy rosszul megvilágított falfelületen a csillogás nem fog annyira látszódni, mint egy olyan falon, amit folyamatosan ér fényforrás.
  • Szintén fontos megjegyezni, hogy csillámport tartalmazó rétegből csak egyre lesz szükséged a falon: nem lesz látványosabb a hatás, ha több rétegben húzol egymásra csillámporos festéket.
  • Ha kész a fal, és elsőre nem az igazi, akkor se ijedj meg, kell egy kevés száradási idő, amíg elnyeri a végső, pompázatos kinézetét!
  • Használd a Printker 500 grammos csillámporait a munkához és nem marad el a csillogó hatás! ;)
     
Árukereső.hu