Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

 

A gipszöntés technikája

A gipszöntés egy izgalmas kreatív technika, ami végtelenül egyszerű ugyanakkor nagyon látványos és segítségével sokféle stílusban készíthetünk kreatív dekorációt. A gipszformák elkészítése fejleszti a kicsiket és kikapcsolja a felnőtteket is. Az eredmény pedig magáért beszél. Nekünk azért a kedvencünk, mert mindazt amit lent leírtunk, fillérekből kihozhatjuk.

Összeszedtük hát a legjobb ötleteket, ami feldobja az ünnepi készülődés időszakát, előtte azonban nézzük meg mire lesz hozzá szükségünk:
- gipszpor
- víz
- ecset
- festékek
- szalag, drót, mágnes, vagy bármi ami akasztónak, kampónak megfelelő lehet
- edény, tálca
- öntőforma

A gipsz mellett a legfontosabb kiegészítő az öntőforma, ami lehet kifejezetten erre a célra gyártott, tematikus formákkal ellátott műanyag öntőforma, vagy lehet általunk készített is, de erről majd később.Miután megvan az öntőforma, össze kell keverni a vizet és a gipszport megfelelő arányban. Ha túl hígra vagy túl sűrűre készítjük a masszát, akkor könnyen eltörhet száradás után, de ha sikerül eltalálni a jó arányt akkor nagyon tartós, aprólékos részletekkel rendelkező gipszformát kapunk.

Ezután a keveréket beletöltjük az előre előkészített formákba. Nagyon fontos, hogy kivárjuk a megfelelő száradási időt, de megéri, mert ha türelmetlenek vagyunk és száradás előtt próbáljuk meg kivenni a formából a gipszöntvényt, könnyen lehet, hogy kettétörik, vagy egyes részletek leválnak és a formában maradnak.Ha drótot, szalagot vagy egyéb más kampót szeretnénk a formába tenni, azt is ilyenkor, száradás előtt kell megtennünk. Ügyelni kell rá, hogy megfelelő mélységben kerüljön bele az akasztó, de ne süllyedjen el teljesen. Ha például hűtőmágnest szeretnénk készíteni, akkor a mágnes száradás után, ragasztópisztollyal vagy szilikonos ragasztóval is rögzíthetjük.

Pillanatragasztót nem javaslunk, mert a gipsz anyaga porózus, így a híg ragasztóval nem fogunk tudni megfelelő ragasztó erőt elérni. A kiszáradt gipszformákat ezután már csak dekorálnunk kell, de nézzünk néhány ötletet:

A lehetőségek száma szinte végtelen! Az ünnepek közeledtével készíthetünk felakasztható karácsonyfadíszt, hűtőmágnest, ablak vagy ajtódíszt, de készíthetünk kisebb virágcserepet vagy használhatjuk negatív formának például gyertyaöntéshez. Nem csak formák, hanem textúrák készítéséhez is kiváló alapanyag. Egy falevélre öntve a gipszet például izgalmas formájú és mintájú tárgyat készíthetünk.A legkisebbeknek nagy élmény aprólékosan kifesteni a mintákat, de akár egyszínű arany, vagy ezüst festést is kaphatnak a minták az igazán letisztult hatásért.

A végére hagytuk a kedvenc ötletünket:
Megható ajándék lehet édesanyák, nagymamák vagy éppen párunk számára ha gyermekeink kezéről vagy lábáról készítünk szobrot, élethű lenyomatot. Ehhez nem kell más, mint a negatív forma elkészítéséhez szükséges speciális por alapú anyag, melyet webáruházunkban is megtalálsz.

Árukereső.hu