Híreink, újdonságaink

Január - A rendszerezés és megújulás ideje

2019.01.03 09:38
Január - A rendszerezés és megújulás ideje

Az év vége nem csak az ünnepeket jelenti, hanem egy ciklus lezárását is egyben.

Január - A rendszerezés és megújulás ideje
Az év vége nem csak az ünnepeket jelenti, hanem egy ciklus lezárását is egyben.

Így vagy úgy, mindenki számot vet ilyenkor, összegzi az óévet és megtervezi az újat. Új kihívások és lehetőség várnak minket, de előbb egy pillanatra meg kell állnunk és rendet kell tennünk, nem csak a fejünkben de magunk körül is. Ehhez kínáljuk a legjobb és leghasznosabb ötleteket és eszközöket januárban! 

1) Hogy kezdjünk neki a dolgaink rendszerezéséhez? 

Bármivel is foglalkozol, egész biztos, hogy otthon vagy az irodádban felgyűlt az év során körülötted egy csomó papír. Minél nagyobb a papírhalmaz annál nyomasztóbban érezzük magunkat. Az év eleji hosszú és hideg esték kiválóan alkalmasak arra, hogy ezeket a papírokat átnézzük és egyszer s mind elintézzük a sorsukat. Amire nincs szükségünk már, azt daráljuk le, a többit pedig rendszerezzük mappákban, a mappákat pedig archiváló dobozokba. A mappákat és dobozokat felcímkézve könnyedén megtaláljuk majd amit keresünk.

Érdemes például a garanciális papírokat egy helyen gyűjteni, hogy bármikor meghibásodik egy készülék azonnal tudjuk hova kell nyúlnunk.

Ez a módszer kiválóan alkalmas arra, hogy kulturáltan, de átláthatóan kezeljük a felhalmozódott iratokat. 

2) Hogyan tartsunk rendet? 

Ahhoz, hogy az életterünk vagy munkakörnyezetünk átlátható és megnyugtató legyen szükségünk van harmóniára is. Vannak akik lubickolnak a körülöttük uralkodó káoszban, abban azonban biztosak vagyunk abban, hogy nem ez a hatékony munka kulcsa. A tér körülöttünk akkor kelt rendezett hatást, ha mindennek megvan a helye és a különböző tárolók egységesek. Emiatt annyira praktikusak például a fémhálós termékek, melyek között találunk többek között papírkosarat, névjegykártya tartót, iratpapucsot és sok más hasznos tárolót. 

3) Kényelem a hatékony munkavégzésért 

Teljesen nyilvánvaló, sokaknak mégsem természetes, hogy az ülőmunka végzéséhez jó minőségű, kényelmes és nagy teherbírású irodai székre van szükségünk. Szerencsére ma már kiváló minőségű, ergonómiailag megfelelő forgószékek kaphatók jó áron, ilyenkor érdemes tehát lecserélni a viseltes székeket egy újra. - A derekunk, vállunk és nyakunk meghálálják majd. Sokkal kitartóbban és tovább tudunk majd koncentrálni ha nem vonja el a figyelmünket percenként egy kényelmetlen ülőalkalmatosság. 

4) Időgazdálkodás és prioritások 

Manapság mindenki a "flow-élményt" keresi. Ez egy olyan elmeállapot melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál - mégpedig azért, mert élvezi azt, és az adott tevékenység során feltöltődik. Ezt nem könnyű azonban elérni, hiszen rengeteg inger van ami folyamatosan elvonja a figyelmünket. Stresszesek vagyunk mert rossz az időgazdálkodásunk vagy nem állítunk megfelelő fontossági sorrendet a teendőink körül. 

Mi a megoldás? Kezdj el ezzel foglalkozni! Mint annyi minden más, ez is tanulható. Hatalmas irodalma van az idő hatékony szervezésének, és számtalan módszer létezik ami megtanít minket arra, hogyan határozzuk meg a legfontosabb dolgokat. Bármerre is indulsz ezzel kapcsolatban egy naptár és egy határidőnapló mindennek az alapja lesz. Hiába a sok okos applikáció, legtöbben még mindig a papírra és ceruzára esküsznek. Próbáld ki, és szerezz be te is egy füzetet amibe feljegyzed a teendőidet. 

Ha igazán kreatív vagy a Bullet Journal módszer pont neked való. Ennek lényege, hogy egy könnyen elsajátítható mechanizmust használva egyedi, csak ránk jellemző módszerrel vezethetjük, rendszerezzük és ellenőrizzük a tevékenységünket. Egy speciális, pontozott naplóba mi magunk alkotjuk meg a saját rendszerünket, mely nagyon dinamikusan és sokrétűen használható, hiszen a módszernek hála gyorsan kiderül melyek azok a feladatok amikkel el vagyunk maradva, vagy miben tudnánk hatékonyabbá válni. 

5) A prezentálás legjobb eszközei 

A világ folyamatosan változik, de ha valaki valami fontosat szeretne átadni néhány fős, vagy akár teremnyi hallgatóságának, még mindig nincs jobb módszer, egy a falra felrögzített táblánál. Szerencsére ma már nem kell krétával vesződni. A fehér táblák között mindenki talál ideálisat hiszen különböző méretben létezik. Válasszunk kisebbet, nagyobbat, falra szerelhetőt, átfordíthatót vagy háromlábút biztos, hogy jó szolgálatot fog tenni amikor egy ötletet vagy folyamatot szeretnénk másokkal vagy akár magunkkal megértetni. 

Iratkozz fel a kedvezményekért!

Mi pedig megajándékozunk egy kuponnal!

FELIRATKOZOM